Milyen betegség a lumbágó és mit lehet ellene tenni

Milyen betegség a lumbágó és mit lehet ellene tenni?

A lumbágó a derékfájdalom egyik típusa, ami általában egy rossz mozdulat hatására jön elő. Gyakran heves fájdalommal jár, amit a páciens nehezen visel. A gerinc ágyéki szakasza, tehát a derék nagyfokú terhelésnek van kitéve, így nem csoda, hogy itt gyakrabban fordulnak elő sérülések és elváltozások. Természetesen nincs minden veszve, ha valakit lumbágóval diagnosztizálnak, hiszen a kezelésére több módszer is létezik. Bár gyakran keverik az isiásszal, a két probléma egymástól függetlenül is felütheti a fejét.

Lássuk tehát, hogy milyen betegség a lumbágó és mit tehetünk ellene. Cikkünkből kiderül, hogy mi a különbség a derékfájás és a lumbágó között.

Mi a lumbágó?

Ahogy a bevezetőben említettük, a lumbágó és az isiász két egymástól függetlenül jelentkező betegség is lehet, de vannak olyan esetek, amikor előbbiből idővel isiász alakul ki. Az isiász az ülőideg mentén jelentkezik, fájdalmas, főleg a farizom körül és az alsó végtagban, valamint a lágyékban ütheti fel a fejét kisugárzó fájdalom. A lumbágó viszont egy olyan betegség, amit nehéz diagnosztizálni, pont azért, mert nehezen megkülönböztethető az egyes derékproblémáktól. Érdemes tehát minél előbb szakember segítségét kérni, főleg abban az esetben, ha a panaszok pihentetés hatására sem múlnak el pár napon belül. A Gyógytornászom lumbágó kezelési útmutatója erre is kitér bővebben, ahol többek között azt is megtudhatjuk, hogy milyen terápiás lehetőségeink vannak a betegséggel kapcsolatban.

A leggyakrabban jellemző tünet az intenzív deréktáji fájdalom, ami szinte minden esetben aszimmetrikusan érződik. Annak érdekében, hogy a beteg kímélje a derekát, egy másik testtartást vesz fel, nem tud kiegyenesedni, emiatt az ellenkező oldalra nagyobb terhelés helyeződik, ami érinti a gerincet, nyomásra érzékennyé válik, míg végül a fájdalom szinte egész napossá nem válik.

A kialakulásának legfőbb okai

A lumbágó fő oka a túlerőltetés és a túlterhelés, valamint természetesen közre játszhat az ülő életmód is. A következmény pedig a gerinc melletti izmok befeszülése, illetve a csigolyák mozgásainak beszűkülése. A végeredménye, hogy az előre, a hátra, és az oldalra hajlás korlátozottá és fájdalmassá válik. Emellett a gerincben kialakuló egyéb rendellenességek is kiválthatják a lumbágót. Ez lehet gerincsérv, a gerincben kialakult gyulladás, valamint a gerinc fejlődési rendellenessége.

A lumbágó kezelése

A tünetek enyhítésére számos módszer létezik, sok olyan konzervatív terápiás megoldás létezik, amely hosszabb távra nyújt panaszmentességet. Viszont van egy olyan kezelés, ami tényleg, szinte bárki számára végleg megszüntetheti a tüneteket, ez pedig a gyógytorna. Ez egy olyan terápiás eljárás, amely természetes úton, a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ezáltal lerövidítheti a gyógyulási időt.

Ennek során számos olyan gyakorlatot mutat meg a szakember, amely a gerinc izmainak regenerálódását támogatják. Itt olyan nyújtó és lazító feladatokat értünk, amelyek megelőzhetik az újabb panaszok megjelenését, megerősítik a gerinc melletti, valamint a törzs izmait. A legjobb az egészben, hogy a kezelés nem fáj, persze járhat kellemetlenségekkel, hiszen a letapadt izmokat oldani kell. A terapeuta azonban folyamatosan figyeli, hogy a páciens hogyan érzi magát a terápia alatt, véletlenül sem megy a tűréshatáron felül.

Milyen pozitív hatásai lehetnek?

A legnagyobb előnye, hogy a gyógytorna hatására nem csak a fájdalom enyhül, hanem idővel meg is szűnik, ezt az állapotot pedig a páciens maga is fenn tudja tartani. Mivel a kiváltó okok kezelése a cél, így megelőzhető vele egy újabb lumbágó kialakulása. A gyógytornász alapvető életmód tanácsokat oszt, amivel megőrizhető a gerinc egészsége. Ha viszont erre nem kerítünk sort, akkor a gyógyulási idő rendkívül hosszú és fájdalmas lehet. A feszes izmok ugyanis idővel komoly problémákat okozhatnak, ami miatt egyes mozdulatokat már el sem tudunk végezni.

A gyógytorna eszközökkel és anélkül is kezelésbe veheti a problémát. Ez lehet SMR henger, trigger labda, fitball és még sorolhatnánk. A kezelés végére fontos, hogy a páciens megtanulja helyesen kivitelezni a gyakorlatokat, így otthon is el tudja őket végezni. Ha a fájdalom újra megjelenne, akkor már azonnal cselekedni tud, megelőzve ezzel a hosszú kezelési folyamatot.

Kép forrása: pexels.com