esztergálás tippek

Az eszterga helyes kezelése – 10 tipp

A modern CNC esztergagépek egyre nagyobb teret hódítanak a műhelyekben. De nem minden esztergaműhelynek van szüksége drága, számítógép-vezérlésű esztergára. Ha régimódi eszterga  berendezésen kell dolgoznia, akkor érdemes megszívlelnie ezeket a tanácsokat.

Tippünk: Jó minőségű használt esztergákat és egyéb fémipari berendezéseket, alkatrészeket, tartozékokat talál a szerszamgepkereskedes.hu weboldalon.

1. Első a biztonság
Míg egy CNC-gépet nem is lehet elindítani, amíg a háza nyitva van, addig egy „hagyományos” esztergát bármikor be lehet kapcsolni. Az egyik veszélyforrás a nagy sebességnél a hajtóorsóról nagy sebességgel kidobható laza alkatrészek. Az első teendő, hogy az eszterga bekapcsolása előtt távolítsa el a tokmánykulcsot, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az az alkatrész, amely a leggyakrabban okoz súlyos sérüléseket.

2. Indítsa el helyesen a megfelelő tokmányt a megfelelő tokmányokkal
A pontos esztergáláshoz először is helyesen kell befeszíteni a munkadarabot. Különös figyelmet kell fordítani a nem hengeres munkadarabokra. Ebben az esetben minden egyes befogópofát külön-külön kell beállítania, mérőórával.

3. A pontosság növelése
Annak érdekében, hogy az esztergált alkatrészt a lehető legpontosabban megmunkálhassa, célszerű nem ragaszkodni az orsón történő egyoldalú befogáshoz, hanem a centrírozó orsót segítségként használni.

4. Centrírozás, de helyesen
A megfelelő centrálási munkák elvégzéséhez a centrálópontot cserélje ki egy centrálfúróra; a fúrótokmányt tartóként használják.

5. A központosító furat lehetőségeinek kihasználása
Nemcsak a főorsó, hanem a hátsó tengely is állítható, többek között excentrikusan is elhelyezheti a központot. Ez leegyszerűsíti a karcsú kúpok gyártását. Hengeres alkatrészek esztergálásakor ellenőrizni kell az orsó és a fűrészárcsa beállítását.

6. Rugalmasan beállíthatja a vágási sebességet
A vágási sebesség helyes beállítása és szabályozása, amelyet az orsó fordulatszáma, az előtolási sebesség és a munkadarab átmérője tényezői határoznak meg, segít a maximális pontosságú megmunkálásban. Nem lehet általános megállapítást tenni arra vonatkozóan, hogy melyik vágási sebesség a megfelelő, mert ez függ a szerszám és a munkadarab keménységétől, valamint attól, hogy tiszta vizet vagy csiszolóanyag-keveréket használ-e. 7. A vágási sebességet a szerszám és a munkadarab keménységének függvénye.

7. Vegye figyelembe az előtolás hatását
Ne feledje, hogy a szerszám terhelése aránytalanul nő az előtolási sebesség növekedésével.

8. A nagy vágási sebesség nem mindig tanácsos
A túl nagy vágási sebesség rendkívül megterhelő hatással van a szerszámra és a munkadarabra. A gazdaságosság kritériumát is mindig figyelembe kell venni.

9. A csattogásnyomok a túl nagy sebesség jelei
Ha a munkadarabon csattogásnyomok észlelhetők, akkor a vágási sebességet túl magasra állították be.

10. Az esztergaszerszámot helyesen rögzítse
Ha az esztergaszerszámot helytelenül szorította be, és az nem az esztergált alkatrész közepét találja el, akkor a szerszámot túlságosan nagy terhelés éri, és az eredmény is kívánnivalót hagy maga után.