gerinc

Mi a 10 leggyakoribb gerincsérvvel kapcsolatos téves hiedelem?

Betegek, orvosok, gyógytornászok a megmondhatói annak, hogy milyen aggodalommal jár, amikor valakiről kiderül, hogy gerincsérve van. Az érintettek életében változások sora veszi kezdetét, a félelem kezd eluralkodni, mindenki katasztrófaként tekint a kialakult helyzetre. Mindez annak köszönhető, hogy olyan a gerincsérvvel kapcsolatos téves hiedelmek keringenek a köztudatban, amelyek hiányában vannak a pontos információknak, félreértelmezik a kutatási eredményeket és elhomályosítják a betegek ítélőképességét.

Annak elérése érdekében, hogy ezen a tévhitek ne befolyásolják negatívan a betegek döntéseit, és ne eredményezzenek felesleges szorongást, vezessenek sokszor szükségtelen műtétekhez, célszerű tisztázni a gerincsérvvel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Mit érdemes tudni a gerincről, a csigolyákról és magáról a gerincsérvről?

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongokat úgy kell elképzelni, mint egy lengéscsillapítót, amely rugalmas összeköttetést biztosít a csigolyák között, ezáltal biztosítja a gerinc hajlékonyságát. Ez a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből tevődik össze. A gerincsérv, más néven porckorongsérv, olyankor alakul ki, amikor a porckorong külső, rostos gyűrűje meggyengül, megreped, esetleg elszakad, utat engedve a belső, lágyabb nucleus pulposus (kocsonyás mag) kiboltosulásának. Ez nyomást gyakorolhat a gerincvelőre vagy a környező idegekre.

A protrúzió elnevezés a gerincsérv korai stádiumára utal, ez jelzi a porckorongok kezdeti károsodását és lényegesen enyhébb degeneratív változásokat mutat, mint a valódi gerincsérv.

Mik a gerincsérv tünetei?

A gerincsérv tünetei közé tartozhat a derékfájdalom, a lábfájás, a zsibbadás, az izomgyengeség – ezek sokszor összetéveszthetők más problémák tüneteivel. Emiatt lényeges a differenciált diagnosztika, hiszen egyéb betegségek is hasonló tüneteket produkálhatnak (SI ízületi érintettség, csípőizületi panaszok, belső szervek érintettsége). Bár a gerincsérv gyakran komoly tüneteket is okozhat – és ilyenkor komolyan kell venni – általában tünetmentes.

Hiedelmek és cáfolatok

Hiedelem 1: A porckorongok könnyen elcsúszhatnak

A páciensek gyakran fogalmaznak úgy, hogy “Úgy érzem, a csigolyám nincs a helyén, elmozdult.”. A porckorongok valójában nem csúsznak ki a helyükről, tekintettel arra a tényre, hogy ez anatómiailag is lehetetlen: a porckorongok ugyanis a csigolyák közé erősen beékelődve találhatóak, stabil szalagokkal szilárdan rögzülve a gerincoszlophoz.

Hiedelem 2: A gerincsérv mindig fájdalommal jár

Sokan már attól megrémülnek, hogy ha egy rutin vizsgálat alkalmával kiderül, hogy a gerincükben valamilyen elváltozás – porckorongsérv, csigolya meszesedés vagy valamilyen kopás van. A nyaki gerincszakaszon tíz emberből hatnál, míg az ágyéki gerincben tíz emberből ötnél található porckorong-elváltozás, akár úgy, hogy semmilyen fájdalmat vagy panaszt nem okoz. Ezek általában az öregedéssel járó természetes szöveti elváltozások, olyanok, mint a hajhullás vagy a ráncosodás.

A porckorongok kopása természetes öregedési folyamatnak tekinthető, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tanulmány, amelyben 3110, derékfájdalommal nem küzdő, 20 és 80 év közötti felnőttnek vizsgálták meg az ágyéki gerincét. Az eredmények szerint a résztvevők döntő többségénél anélkül fordult elő porckorong degeneráció, kitüremkedés, sőt, akár porckorongsérv is, hogy bármiféle fájdalmat tapasztaltak volna.

Egy másik 2015-ös tanulmány 1211 tünetmentes, 20 és 70 év közötti személy nyaki gerincének MRI vizsgálatát értékelte. A vizsgált személyek nagy részénél találtak valamilyen elváltozást a nyaki gerincen úgy, hogy ezek sem fájdalmat sem egyéb tüneteket nem okoztak. A korral növekedett a porckorongsérv előfordulása – a 70 év felettiek több mint 70%-ánál volt jelen, méghozzá fájdalom nélkül.

Hiedelem 3: Az MRI megmutatja, hogy mi a derékfájdalom oka

Az MRI nagyon részletesen megmutatja a test elváltozásait, de nem a fájdalom forrását, hanem csak az esetleges anatómiai eltéréseket fedi fel. A fájdalom – így a derékfájdalom is – egy nagyon összetett agyi folyamat eredménye. Az agy azt érzékeli, hogy veszélyben van. Ez az érzékelés viszont gyakran független a mély képalkotó berendezések által detektált degeneratív elváltozásoktól. Fájdalmat akkor is érezhetünk, ha nincs sérv, szakadás, kopás vagy más sérülés a háttérben. Az MRI felvételen tehát a fájdalom oka nem mindig látható, de sok olyan elváltozás azonosítható, amelyeknek sok esetben nincs köze a tünetekhez.

Ezt a tényt erősítette meg Dr. Richard A. Deyo, a derékfájdalmak területén elismert szakértő is, aki szerint, idézem: “Az MRI eredményeket csak óvatosan szabad értelmezni, mivel a képalkotó vizsgálatok gyakran kimutatnak eltéréseket, amelyek nem okoznak fájdalmat vagy tüneteket, és nem igényelnek kezelést“(Deyo & Weinstein, 2001)

Hiedelem 4: Ha derékfájdalom van, akkor biztos gerincsérv is van

Az emberek nagy része élete során találkozik valamilyen mértékű, hosszabb-rövidebb ideig tartó derékfájdalommal, aminek azonban nem a porckorongsérv a leggyakoribb oka.

A derékfájdalom lehet specifikus és nem specifikus. A specifikus derékfájdalom konkrét diagnózissal kapcsolatos, amit okozhat gerincsérv, csigolyák közötti ízületi gyulladás vagy gerincvelői kompresszió. Ilyenkor pontosan azonosítható a tünetek kiváltó oka, így a kezelés is specifikusan az adott problémára adható.

Nem specifikus derékfájdalomról akkor beszélünk, amikor a fájdalom mögött nincs egyértelmű strukturális vagy patológiai ok – ez a derékfájdalmak hozzávetőlegesen 80-90%-át teszik ki. Kialakulásához több tényező együttes jelenléte szükséges, mert ez egy olyan multifaktoriális probléma, amelynek során a derékfájdalom akkor jelentkezik, ha az életünkben lévő terhelés, fizikai- és lelki stressz meghaladja a tűréshatárt.

Hiedelem 5: Ha gerincsérv, akkor életünk végéig óvatosnak kell lenni

A porckorongsérv azoknál is előfordulhat, akik semmiféle fájdalmat nem tapasztalnak. Ha figyelembe vesszük, hogy a tüneteket okozó porckorongsérv spontán gyógyulási aránya is magas (a gerincsérv spontán regressziójának átlagos valószínűsége 66,66% egy tanulmány szerint), akkor egy váratlan gerincsérvről szóló diagnózis hallatán csökkenhet az aggodalmunk. Ráadásul egy indiai ortopéd sebész, Dr. Ajay Krishnan szerint az előrehaladottabb állapotú gerincsérv esetén nagyobb az esélye a spontán gyógyulásnak, mint a kevésbé súlyos eseteknek. A szervezet öngyógyító képességének köszönhetően a gyógyulás bekövetkezhet anélkül, hogy kockázatos sebészeti beavatkozásra lenne szükség.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy bár valóban előfordulhat a gerincsérv spontán gyógyulása és visszahúzódása, de a gyógyulási arány eltéréseket mutathat és egyes esetek tényleg orvosi, gyógytornász vagy sebészi segítségre szorulnak.

Hiedelem 6: Ha gerincsérvem van nem szabad mozogni

A mozgás bizonyos esetekben valóban súlyosbíthatja a porckorongsérv tüneteit – és ennek megfelelően kell a megfelelő mozgásformát megválasztani – az óvatos mozgás valójában támogathatja a gyógyulást és mérsékelheti a fájdalmat.

A mozgás porckorongra gyakorolt regenerációs hatását vizsgálta egy 2018-as tanulmány, amelynek a szerzői a porckorong sejtjeiben (IVD) a fizikai aktivitás és a pihenés hatását kutatták. A kapott eredmények szerint a mérsékelt mechanikai terhelés – ami a normális mozgásnak felel meg – pozitív hatással volt a porckorongok regenerációjára(Choi et al., 2018).

Derékfájdalommal, gerincsérvvel nem mindenkinek szükséges a gyógytorna vagy a manuálterápia. A testünk ugyanis folyamatosan törekszik a regenerálódásra és a spontán gyógyulásra, amit a mozgással tovább lehet támogatni. A kezdeti tünetek enyhülése után el lehet kezdeni sétálni vagy néhány kisebb mozdulatot végezni – a testünk úgyis jelezni fogja – a panaszok fokozódásával – amennyiben egy adott mozgás túlságosan intenzív és már nem segíti a gyógyulást.

Hiedelem 7: Ha valakinek gerincsérve van, akkor nem szabad futnia

A futásnak vannak porckorongra gyakorolt előnyei, de fontos megjegyezni, hogy léteznek olyan porckorongsérv tünetek, amelyek a dinamikus mozgást – így a futást sem tolerálják.

A közvélemény szerint a sok futás eleve káros lehet a gerincre, a folyamatos ütközés és vibráció feltehetően károsítja a porckorongokat, ami később gerincsérvet okozhat.

Ezt a hiedelmet viszont megcáfolta egy tanulmány, amelyben 25-35 év közötti aktív és inaktív fiatalokat vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy a rendszeresen futók porckorongjai vastagabbá váltak és jobban hidratáltak voltak, mint az inaktívaké. Ebből arra következtettek, hogy a gyakori futás a porckorong szerkezeti adaptációjára pozitív hatást gyakorol. (Belavý et al. 2017).

Hiedelem 8: Ha valakinek gerincsérve van, akkor elkerülhetetlen a műtét

Porckorongsérv esetén a műtéti beavatkozására ritkán van szükség., mert még a súlyos tünetekkel járó protruzió és sérv esetén is megvan a spontán gyógyulás esélye. Ehhez időre, mozgásra, bizonyos esetekben gyógytornára vagy gyógyszeres támogatásra van szükség.

Sajnos vannak olyan helyzetek is, amikor a műtét a legjobb döntés: ilyen a tartós és intenzív fájdalom fennállása, a reflex kiesés, az izomgyengeség, illetve ha a konzervatív kezelések nem hoznak eredményt, vagy romlanak a tünetek. Minden esetben azonnali sebészeti beavatkozást igényel ha a cauda equina szindróma áll fenn, ami egy olyan sürgősségi állapot, amely a gerincvelő alsó ideg gyökeinek a kompressziója miatt alakul ki, vizelet- és székletürítési zavarokkal, a nemi funkciók romlásával, és az alsó végtagok érzéskiesésével jár.

Hiedelem 9: A gerincsérv egyenlő az izomgyengeséggel

Az izomerősítés, a CORE (törzsizom) edzés népszerűsítése a 90-es években kezdődött, célja a gerinc stabilizálása. Sok edző és terapeuta hangoztatta, hogy ha az izmok nem elég erősek és a törzs nem elég stabil akkor a mozgás fájdalommal járhat. Azóta már kiderült, hogy az izomgyengeségnek és a fájdalomnak nincs közvetlen kapcsolata.

Hiedelem 9: Akinek gerincsérve van, annak folyamatosan gyógytornázni kell

Amikor a tünetek intenzívek – a gerincsérv kezdeti időszakában – a gyógytorna és egyes manuálterápiás módszerek (Maitland, Mulligan, McKenzie, Stecco FM.) a leghatásosabb megoldásként használhatók. Egy célzottan felépített kezelési terv a gyógyulás ütemét meggyorsíthatja, a kellemetlen tüneteket gyorsan enyhítheti. Az azonban tévhit, hogy a porckorongsérv után fenntartó kezelésre van szükség, megelőzendő a probléma kiújulását. – ez a megközelítés tudománytalan és káros, növeli a betegségtudatot.

Ezért amikor a tünetek enyhülnek (vagy megszűnnek), hogy a páciensek visszatérjenek a sporttevékenységekhez és ezzel ismét magabiztosnak és kompetensnek fogják érezni magukat.

Hiedelem 10: A gerincsérv öröklődik

Az emberek 90%-a az élete során kisebb-nagyobb mértékben találkozik a derékfájdalommal, sőt egy családban többen is érintettek lehetnek. Ez azonban nem jelent genetikai halmozódást, hiszen nem létezik olyan konkrét gén, ami a derékfájdalomért lenne felelős. A genetika ugyan befolyásolhatja a gerinc szerkezetét vagy a porckorong minőségét, de ez csak egy a sok ok közül, ami miatt kialakulhat a fájdalom.

A porckorongsérv az öregedés természetes folyamata, ami bár néha (10%-ban) kellemetlen panaszokat okozhat, de jellemzően könnyen regenerálódik, és a legtöbb esetben tünetmentes marad.

Az okok kiderítése alapvető ahhoz, hogy a megfelelő kezeléssel orvosolható legyen a probléma. Célzott kérdésekkel mozgásszervi és belsőszervi panaszok után nyomozunk, összefüggéseket keresünk, mérlegeljük, hogy specifikus vagy nem specifikus fájdalomról van szó.

Mindenki megijed, ha az egészsége veszélybe kerül, a porckorongsérv is egy olyan valós veszély, amire érdemes odafigyelni. Csak az nem mindegy, hogy ezt miként tesszük. A kutatások félreértelmezésével, a személyes tapasztalatok tényként közlésével, a média által közvetített hiedelmek terjedésével nehéz jól dönteni. Ezért mindig csak a pontos információk mentén célszerű haladnunk az egészségünk védelme érdekében.

forrás: sherlockrehab.hu